Wiesiołek to dość niepozorna i pospolita roślina, która rośnie na polach, łąkach i nieużytkach. Ma jednak całkiem niepospolite właściwości – wysoko cenione przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Bowiem olej z wiesiołka wykorzystuje się w leczeniu chorób skórnych, nadwadze i niepłodności! Ponadto, wiesiołek wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Poznaj wszystkie zalety wiesiołka poniżej!
Wiesiołek to, co jest najcenniejsze, ukrywa w bardzo drobnych, twardych nasionach. Wyciskany z nich olej z wiesiołka zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), od których obecności w organizmie zależy prawidłowy przebieg wielu życiowych procesów.
W oleju z wiesiołka są także inne kwasy tłuszczowe – oleinowy, palmitynowy i stearynowy – a ponadto fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, cynk, selen, magnez i wapń. Ten zupełnie niezwykły zestaw składników sprawił, że niepozorny wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków.
Wiesiołek nie tylko wspomaga trawienie, ale również zapobiega magazynowaniu się tłuszczów. Kwas GLA uaktywnia bowiem funkcję brunatnej tkanki tłuszczowej, której zadaniem jest spalanie zbędnego tłuszczu i przetwarzanie go na ciepło. Ponieważ kobiety mają więcej brunatnej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, olej z wiesiołka zwłaszcza dla pań może być doskonałym wsparciem w walce z nadwagą.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na funkcjonowanie membran i przestrzeni międzykomórkowych. Utrzymują również odpowiedni poziom nawodnienia organizmu i zapobiegają utracie wody przez zewnętrzne warstwy skóry, dlatego olej z wiesiołka pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. Usuwa też toksyny i szkody poczynione przez wolne rodniki. Dodatkowo kwasy te inicjują produkcję enzymu (delta- 6-desaturaza), który pomaga w leczeniu różnego rodzaju problemów skórnych – od trądziku i wyprysków po łuszczycę.
Kwasy obecne w oleju z wiesiołka działają leczniczo w chorobach stawów, w przypadku złamań i uszkodzeń więzadeł. Łagodzą bóle reumatyczne, pobudzają regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej, przyśpieszają też gojenie się ran i przeciwdziałają zapaleniu stawów.
Kwas gamma-linolenowy i kwasy z grupy omega mają znaczący wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ich wysoki poziom zapewnia dobrą ochronę przed schorzeniami płuc, oskrzeli, gardła, oczu, nabytą alergią czy astmą. Ponadto bogaty w te kwasy olej z wiesiołka ma również działanie odtruwające – usuwa z organizmu toksyny i powoduje utworzenie swoistego mechanizmu osłonowego, który chroni przed szkodliwymi substancjami.
Olej z wiesiołka dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego działa antyagregacyjnie na płytki krwi – poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i obniża ciśnienie. W ten sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.
Kwasy linolenowe oraz kwasy z grupy omega obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zapobiegają jego utlenianiu i odkładaniu się w postaci złogów w ściankach naczyń krwionośnych. Jednocześnie normalizują poziom cholesterolu dobrego (HDL), który usuwa nadmiar komórek tłuszczowych z żył i tętnic. Tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.
Badania naukowców amerykańskich dowodzą, że olej z wiesiołka może być bardzo pomocny w walce z rakiem piersi – nie tylko zapobiega zachorowaniu, ale również pomaga w leczeniu jego agresywnej postaci. Kwas gamma-linolenowy zwalcza komórki rakotwórcze i ogranicza ich zdolność do rozmnażania się. W dodatku, w połączeniu z lekami standardowo stosowanymi w leczeniu nowotworów piersi, prowadzi do szybszego samounicestwienia komórek rakotwórczych i wzmocnienia zdrowych komórek organizmu, co ułatwia walkę z chorobą.
Kwasy tłuszczowe – a dokładnie DHA, który znajduje się w oleju wiesiołkowym – są składnikiem komórek mózgowych. Odpowiednio wysoki poziom tego kwasu ma wpływ na funkcjonowanie mózgu: dobry nastrój, sprawne myślenie, pamięć. Dlatego olej z wiesiołka jest polecany uczącej się młodzieży czy osobom starszym z objawami demencji. Jest on też pomocny jako środek uzupełniający w leczeniu stwardnienia rozsianego, sklerodermii, schizofrenii.
Olej z wiesiołka jest wskazany dla par starających się o potomstwo, ponieważ ułatwia zapłodnienie. Dowiedziono, że pobudza on wydzielanie płodnego śluzu (tuż przed owulacją i po niej), poprawia jego jakość oraz ukrwienie śluzówki macicy. Niektóre badania wskazują, że wiesiołek może też poprawiać męską potencję.
Kwasy tłuszczowe i magnez to duet zawarty w oleju z wiesiołka, dzięki któremu dolegliwości przedmiesiączkowe i towarzyszące menopauzie przebiegają znacznie łagodniej. Udowodniono, że wysoki poziom tych substancji korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną kobiecego organizmu i w rezultacie poprawia samopoczucie, niweluje drażliwość i wahania nastroju, łagodzi bóle miesiączkowe, zmniejsza bóle piersi i uderzenia gorąca.
Olej z wiesiołka tłoczony jest na zimno, co pozwala zachować wszystkie cenne składniki tej rośliny. Powinien też być stosowany na zimno – nie nadaje się do gotowania czy smażenia, tylko można go dodawać do sałatek, zimnych sosów, smarować nim skórę czy włosy. Olej wiesiołkowy ma trwałość ok. roku – po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.
AUTOR: mgr Agnieszka Kaźmierska (specjalista fizjoterapii, odnowy biologicznej, dietetyk, kosmetolog)