Jesień to piękna pora roku, mieniąca się kolorami od zieleni po żółte i czerwone. Mimo zimnych poranków i podmuchów listopadowego wiatru to czas na realizowanie własnych pasji, rozwój duchowy i intelektualny. Jeżeli mamy w życiu swoje własne, wyjątkowe, przynoszące nam radość zajęcia to łatwiej nam radzić sobie z przeciwnościami losu oraz jesienna chandrą. Kiedy dni są krótkie, deszczowe bardzo łatwo przygnębiający nastrój. Jak dodatkowo podnieść sobie poziom endorfin? Co jeść w te jesienne dni?
Dieta jesienna powinna przede wszystkim wzmacniać odporność i rozgrzewać organizm, gdyż jesteśmy wtedy często narażeni na różne infekcje bakteryjne i wirusowe. W diecie na jesień powinny znaleźć się więc produkty, w których w dużej ilości znajduje się witamina D. Zawierają ją ryby morskie takie jak makrela, śledź, tuńczyk i łosoś, a także jajka czy żółty ser. Istotna jest też witamina C – włączmy więc do jesiennej diety szpinak, owoce cytrusowe, kiwi oraz kiszonki. Witamina A również pobudza naszą odporność – znajduje się w pomidorach, dyni i marchewce. Dieta jesienna powinna także rozgrzewać. Podstawą jest śniadanie – może to być kasza jaglana na mleku lub placuszki jogurtowe. W tym czasie warto również wybierać jedzenie bardziej oleiste, a także ostre, które przyspiesza metabolizm. Przyprawy takie jak papryka, imbir, gorczyca, chrzan, goździki, czarny pieprz, cebula czy por powinny więc się znaleźć w codziennej diecie jesiennej.
Bardzo ważne są również produkty, które chronią przed chandrą, czyli złym samopoczuciem psychicznym. Witaminy z grupy B to niezastąpione wsparcie nastroju (kwas foliowy , niacyna i pirydoksyna), ponieważ odpowiadają za działanie układu nerwowego. Witaminy znajdują się też w takich produktach jak:
Bardzo ważne są również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 ( świeże ryby, olej lniany) i omega-6 (olej z wiesiołka, kukurydziany). Warto także sięgać po magnez, który reguluje pracę kortyzolu i adrenaliny-hormonów stresu. Przy znacznym niedoborze pojawiają się problemy z sercem lub nadmierna senność. Dobrym i zdrowym źródłem magnezu są migdały i kakao. Nie możemy też zapominać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, ponieważ zimą tracimy jej o wiele więcej z racji tego, że przebywamy w suchych, ogrzewanych pomieszczeniach. Powinniśmy pić około 30 ml na kg masy ciała. Można także część wody zastąpić zieloną herbatą, która zawiera polifenole przeciwzapalne oraz jest naturalnym spalaczem tłuszczu. Jesienią bardzo ważne są również różnorodne przyprawy, które podnoszą naszą odporność (czosnek, chili), a także probiotyki (kefiry, jogurty). Bardzo ważna jest regularność jedzenia. Pozwoli ona uniknąć tzw. „podjadania”, które może być spowodowane złym nastrojem lub nudą. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane – wtedy mamy większą szansę aby uniknąć „podjadania”.
Żeby mieć energię przez cały dzień wystarczą niewielkie modyfikacje diety. Podstawę powinny stanowić pięcioposiłkowe jadłospisy, dostosowane do indywidualnych potrzeb. Im bardziej różnorodne produkty będą z naszym menu, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm poradzi sobie lepiej z przeziębieniem oraz jesienną chandrą. Ważna jest aktywność fizyczna, mimo że nieraz pogoda nie jest zachęcająca do ćwiczeń. Wysiłek fizyczny powoduje, że w naszym organizmie wydzielają się endorfiny – hormony szczęścia.
Jesień to trudny okres dla naszego organizmu. Ale jeśli się dobrze przygotujemy do nadejścia tej pięknej pory roku i zadbamy o swoje zdrowie fizyczne i psychiczne, wszystko przebiegnie w pozytywny sposób. Jesień to również dobry czas na uporządkowanie swoich spraw – spędzajmy jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, aby przemyśleć wszystkie nas nurtujące problemy, a także wykorzystać światło słoneczne, którego nam jesienią tak bardzo brakuje. Najważniejsze, aby skupić się na pozytywnych aspektach życia, nie rozpamiętywać stale porażek i spojrzeć optymistycznie w przyszłość, a zdrowa dieta na pewno nam w tym pomoże.
Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Dynię kroimy na dwie części, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej, dodajemy cebulę i marchew. Smażymy ok 3 min. Dodajemy dynię i wodę, całość gotujemy. Następnie dodajemy ziemniaki, na końcu dodajemy przyprawy. Wszystko blendujemy, dodajemy jogurt i pietruszkę. Możemy dodać wcześniej wyciągnięte pestki.
Życzę smacznego!
Mgr Agnieszka Kaźmierska – Dietetyk, specjalista poradnictwa żywienia, promocji i edukacji zdrowia, fizjoterapii, kosmetolog, nauczyciel akademicki.