W organizmie zachodzą ciągłe przemiany składników odżywczych dostarczanych z pożywieniem. Przemiany zachodzą w komórkach, a energia magazynowana jest w mitochondriach. Proces rozkładu związków organicznych zachodzących w organizmie noszą nazwę Katabolizmu – procesu syntezy nazywamy anabolizmem. Całość przemian biochemicznych nazywamy przemianą materii – metabolizmem. Intensywność przemian jest różna – szczególnie zależna od wieku. U dzieci przeważają procesy anaboliczne, a w wieku podeszłym – kataboliczne.
Podstawa przemiany materii to najniższy poziom przemian energetycznych zachodzących w organizmie. Całkowita przemiana materii to podstawa przemian materii i ponadpodstawowa przemiana materii, czyli potrzebne do wykonywania czynności życiowych czy pracy zawodowej. Przemiana materii jest związana ścisłe z przemianą energii, która zawarta jest w pożywieniem:
Energia ta jest związana ta może być regulowana w zależności od potrzeb.
Woda jest najważniejszym składnikiem organizmu, stanowi 60-70% masy ciała. Jej ilość w organizmie zależy do wieku, jak i płci. Organizmy osób młodych mają więcej wody. Woda dysocjuje na jony wodorowe H+ i wodorotlenowe OH-. Stężenie jonów określa się mianem pH.
Woda występuje we wszystkich tkankach: 2/3 wody występuje wewnątrzkomórkowo, a 1/3 pozakomórkowo. Jest stała wymiana między przestrzenią naczyń krwionośnych, a przestrzenią śródkomórkową. Woda pełni funkcję środka transportu, usuwa toksyny z organizmu, uczestniczy w trawieniu i reguluje temperaturę ciała. Źródłem wody są napoje pitne, warzywa i owoce.
W organizmie powinna być zachowana równowaga wodno-elektrolitowa. Suma ładunków ujemnych (jon chlorkowy, siarkowy, fosforowy) powinna być równa sumie ładunków dodatnich (jon potasu, wapnia, magnezu). Zachwianie równowagi prowadzi do odwodnienia lub przewodnienia. Ważna jest również równowaga kwasowo-zasadowa. Jeśli pH jest poniżej 7 to występuje kwasowość, a jeżeli powyżej – zasadowość. Produkty działające zakwaszająco to takie, które zawierają chlor, siarkę i fosfor. Alkalizujące z kolei są bogate w sód, potas, wapń i magnez. Główne składniki odżywcze to:
Monosacharydy to triady, pentozy, heksozy, glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza; węglowodany złożone to oligosacharydy. Disacharydy to maltoza, laktoza i sacharoza. Polisacharydy to homoglikany – zbudowane z jednego rodzaju monosacharydy. Heteroglikany to mikropolisacharydy. Węglowodany przyswajalne to sacharoza, laktoza, a nieprzyswajalne – błonnik pokarmowy. Nierozpuszczalne – celuloza, ligniny – pobudzają przemianę materii i zwiększają objętość treści pokarmowych; chronią też przed zaparciami. Błonnik rozpuszczalny z kolei odgrywa dużą rolę w zaburzeniach gospodarki lipidowej (pektyny, gumy, śluzy). Dieta uboga w błonnik (oparta na produktach odżywczych) jest dietą bogato energetyczną, przyczyniające się do otyłości.
Węglowodany proste w nadmiarze odkładają się w formie trójglicerydów jako tkanka tłuszczowa. Węglowodany należy spożywać w postaci produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, warzyw i trochę owoców. Węglowodany proste zwiększają syntezę lipoprotein frakcji LDL w wątrobie, będących źródłem miażdzycorodnego cholesterolu oraz syntezę trójglicerydów.
Tłuszcze są proste i złożone. Do prostych zaliczamy tłuszcze właściwe, które składają się z glicerolu i kwasów tłuszczowych oraz woski. Do złożonych zaliczamy fosfolipidy, glikolipidy itp. Istnieją jeszcze sterol – zoosterole i fitosterole. Kwasy tłuszczowe dzielimy na krótkołańcuchowe SCFA, średniołańcuchowe MCT I długołańcuchowe LCT. Łańcuchy mogą być nasycone i nienasycone – jednonienasycone i wielonienasycone PUFA.
Do rodziny wielonienasyconych kwasów zaliczamy linolowy – n-6 i alfa-linolenowy – n-3. Nasycone kwasy tłuszczowe dostarczają pustych kalorii – są to mirystynowy i laurynowy. Nadmiar ich przyspiesza rozwój miażdżycy i choroby nowotworowe. Kwasy jednonienasycone zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, równocześnie zwiększając korzystną frakcję lipoprotein HDL. Przykładem jest kwas oleinowy zawarty w oliwie z oliwek, który sprzyja redukcji glukozy we krwi – zwłaszcza u pacjentów z cukrzycą typu 2. NNKT w małych ilościach działają korzystnie, w dużych niestety niekorzystnie. Powinien być odpowiedni stosunek N-6 do N-3:
Najbardziej szkodliwe są kwasy typu trans. Znajdują się w wołowinie, baraninie i maśle, a najbardziej w margarynie twardej. Woski – to przeważnie kwasy nasycone. Tłuszcze złożone to kompleksy lipidów – fosfolipidów, glikolipidy oraz lipoproteiny, które dzielimy na te o bardzo małej gęstości – HDL pozytywne. Sterole to na przykład cholesterol. Tłuszcze ze źródłem energii biorą udział w syntezie prostoglandyn i są prekursorem syntezy hormonów płciowych. Białka z kolei zbudowane są z peptydów i aminokwasów. Dzielimy je na egzogenne, półegzogenne i endogenne.
AUTOR: mgr Agnieszka Kaźmierska (specjalista fizjoterapii, odnowy biologicznej, dietetyk, kosmetolog)
ZAPRASZAMY NA KONSULTACJE DIETETYCZNE