zywnosc funkcjonalna

Bardzo ważną rolę w odżywianiu człowieka odgrywa żywność funkcjonalna. To specjalne produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie, ponad ten, który wynika z obecności składników odżywczych tradycyjnie uznanych za niezbędne.
Żywność funkcjonalna ma korzystny wpływ na jedna lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia. Naturalne składniki bioaktywne stosowane w żywności funkcjonalnej to błonnik pokarmowy (pektyny, ligniny). Składniki te przeciwdziałają zaparciom i nowotworom jelita grubego, wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi (tylko błonnik rozpuszczalny). Innym przykładem są prebiotyki (inaczej oligosacharydy): inulina, oligofruktoza; mają one za zadanie stymulację rozwoju probiotycznej flory jelitowej. Inulina występuje w cykorii, naci i korzeniach dalii, karczochach i mleczach. Fruktooligosacharydy to również prebiotyki występujące w pomidorach, cebuli, czosnku, bananach, hamują rozwój bakterii gnilnych. Aminokwasy, peptydy, białka, to jest kwas glutaminowy, glutation, hydrolizaty białkowe. Regulują one procesy metaboliczne, zapewniają prawidłowa budowę tkanek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy, linolenowy, przeciwdziałają chorobom krążenia, zapewniają prawidłowy rozwój układu nerwowego. Witaminy regulują procesy metaboliczne, stymulują układ odpornościowy. Składniki mineralne zapewniają prawidłowa mineralizacje kości i również stymulują układ odpornościowy. Flawonoidy, karotenoidy przeciwdziałają nowotworom, usprawniają proces metaboliczny i poprawiają nastrój. Bakterie fermentacji mlekowej (probiotyki) lactobacillus, bifidobacteriumbifidum. Ich obecność chroni organizm przed bakteriami chorobotwórczymi i grzybami. Bakterie te są pożyteczne, gdyż wspomagają trawienie, przyswajanie przez organizm wielu korzystnych składników odżywczych. W jelicie grubym ułatwiają wchłanianie żelaza, fosfory, wapnia, regulują wchłanianie cholesterolu z jelit i zapobiegają miażdżycy.