Zapalenie trzustki

Zapalenie trzustki

Trzustka to narząd położony w górnej części jamy brzusznej. Pełni różne funkcje – trawienną i hormonalną. Zbudowana jest z dwóch rodzajów komórek – część wyspowa, której rolą jest wydzielanie dokrewne substancji tj. insulina, glukagon; regulują one procesy trawienne. Druga część to pęcherzykowa pełniąca rolę zewnątrzwydzielniczą, produkując sok trzustkowy, który zawiera enzymy trawiące składniki pokarmowe. Przechodzą one do dwunastnicy poprzez przewody trzustkowe i tam są aktywowane.

Zapalenie trzustki – przyczyny i objawy

Najczęstszą przyczyną zapalenia trzustki jest alkohol, ale również kamica żółciowa, otyłość, hiperlipidemia, schorzenie autoimmunologiczne. Charakterystycznym objawem zapalenia trzustki jest silny ból w nadbrzuszu, który może utrzymywać się przez dłuższy czas oraz podwyższona temperatura, wymioty, nudności, bóle mięśniowe, wzdęty brzuch. Rozpoznanie opiera się na wywiadzie lekarskim. U blisko 30 % chorych występuje żółtaczka, będąca efektem utrudnionego odpływu żółci.

Leczenie

Bardzo ważne jest wykonanie poziomu enzymów trzustkowych – amylazy i lipazy, a także RTG jamy brzusznej oraz USG i tomografii. Leczenie ostrego zapalenia trzustki odbywa się w warunkach szpitalnych. Choremu podaje się leki zmniejszające ból, a także zmniejszające wydzielanie soku trzustkowego, nieraz antybiotyki. Po zakończeniu leczenia chory powinien stosować dietę lekkostrawną i ubogą w tłuszcze. Posiłki powinny być spożywane regularnie, ale niewielkie ilości. Po kilku tygodniach można zwiększyć spożycie tłuszczu. Wspomagająco można stosować zioła – kminek, koper włoski, miętę.