Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna. U jej podstaw leży insulinooporność, czyli zmniejszona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Cukrzyca może prowadzić do różnych powikłań. Cukrzyca typu 2 nazywana jest cukrzycą insulinoniezależną – zwykle dotyka osoby starsze, ale coraz częściej diagnozuje się ją u młodych ludzi. Choroba ta objawia się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi oraz opornością na działanie insuliny.

Czynniki powodujące cukrzycę typu 2

Skłonnością do rozwoju choroby są czynniki genetyczne oraz środowiskowe. Uwarunkowania środowiskowe to przede wszystkim sposób odzywania, który – jeżeli jest nieodpowiedni – może wpłynąć na otyłość brzuszną, która prowadzi do rozwoju insulinooporności, a w konsekwencji może prowadzić do cukrzycy. Wśród innych czynników predysponujących do rozwoju cukrzycy typu 2 są:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • podwyższony cholesterol,
  • brak ruchu, aktywności fizycznej,
  • nadczynność tarczycy,
  • wiek,
  • zespół Cushinga,
  • leki – B – blokery, przeciwpsychotyczne, glikokortykosteroidy.

Diagnoza

Podstawą rozpoznania choroby jest wywiad z pacjentem oraz badania diagnostyczne takie jak:

  • test glukozy,
  • stężenie glukozy na czczo,
  • doustny test obciążenia glukozą (OGTT).

Objawy i leczenie cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 należy do chorób rozwijających się powoli, często wiele lat. Pierwsze objawy to pragnienie, wzmożone łaknienie, częste oddawanie moczu, utrata wagi, trudności z widzeniem, trudno gojące się rany.

Lekiem pierwszego rzutu w terapii cukrzycy insulinoniezależnej jest metformina (metformax, formetic, siofar), która obniża poziom glukozy we krwi poprzez hamowanie jej produkcji w wątrobie. Jeżeli leczenie nie przynosi odpowiednich rezultatów dołączamy kolejne preparaty inhibitory L-glukozydazy, leki inkretynowe. W przypadku zaawansowania choroby stosuje się leczenie insuliną.

Bardzo ważna w cukrzycy typu 2 jest dobrze zbilansowana dieta. Zmniejszanie masy ciała oraz redukcja otyłości brzusznej (wisceralnej) pozwala kontrolować poziom cukru. Podstawą diety dla cukrzyka powinny być warzywa, drób, ryby, mleko i jego przetwory, kasza, orzechy, nasiona. Należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) oraz przestrzegać zasady, aby dzienna podaż kalorii nie przekraczała zapotrzebowania organizmu.

Nie przestrzeganie odpowiednich zasad i leczenia niesie za sobą ryzyka powikłania typu kwasica ketonowa, hiperglikemia, śpiączka hipoglikemiczna, kwasica mleczanowa. Podwyższony poziom cukru we krwi wpływa na złą kondycję naczyń krwionośnych i rozwój chorób sercowo-naczyniowych.