Co jeść na drugie śniadanie w pracy?

Co jeść na drugie śniadanie w pracy?

Zdrowe odżywianie powinno odgrywać ogromną rolę w naszym życiu. To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Odpowiada również za stan naszej skóry, włosów, paznokci, za nasz stan emocjonalny, a także za to, jak dajemy sobie radę z przeciwnościami losu. Drugie śniadanie daje nam energię na cały dzień – powoduje, że mamy ochotę do pracy, oraz że jesteśmy odporni na wirusy i bakterie krążące w powietrzu.

Drugie śniadanie w pracy – co powinno zawierać?

Składniki powinny być odpowiednio ze sobą skomponowane. W pierwszej części dnia powinny przeważać węglowodany złożone, otręby owsiane, chlebek pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, łosoś, tuńczyk, oliwa z oliwek i olej lniany, które należy łączyć z pomidorami i warzywami liściastymi, a także z ziarnami, pestkami dyni lub słonecznika, migdałami oraz orzechami.

Na lunch nie powinno zabraknąć również białego serka, jogurtu naturalnego, a także kefiru, zielonej herbaty oraz oczywiście wody niegazowanej. Bardzo ważne jest jedzenie regularnie w małych ilościach, a często co 2 do 3 godzin. Jeżeli przez cały dzień nie dostarczymy odpowiedniej ilości składników pokarmowych, to wieczorem poczujemy silne uczucie głodu i będziemy jeść bardzo duże ilości po południu, w czasie kiedy nasza przemiana materii będzie zwalniać, a co za tym idzie – nastąpi nagromadzenie tkanki tłuszczowej, gdyż wartość kaloryczna będzie większa od zapotrzebowania energetycznego.

Przykładowe jadłospisy na drugie śniadanie:

  1. Biały serek, pomidor, ogórek kiszony, kanapka z mąki pełnoziarnistej, zielona herbata.
  2. Otręby owsiane, jogurt naturalny, pestki dyni , migdały, orzechy włoskie, żurawina, woda niegazowana.
  3. Jogurt naturalny, banan, maliny, borówki, pestki słonecznika, orzechy laskowe, ziarna lnu, biała herbata.
  4. Kanapka z mąki pełnoziarnistej, pasta z awokado, pomidor, zielona sałata, rukola, woda niegazowana.
  5. Kasza jaglana lub gryczana, pomidory, ogórki kiszone, jogurt naturalny, pestki dyni, herbata z lawendy.
  6. Chlebek z mąki pełnoziarnistej, łosoś, zielona sałata, pestki dyni, pestki słonecznika, woda niegazowana.
  7. Mozarella, pomidory, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, kanapka pełnoziarnista, herbata zielona.
  8. Kanapka z jajkiem z sałatą zielona, pomidorem, herbata z pokrzywy lub z krzemu.

ZAPRASZAMY NA KONSULTACJE DIETETYCZNE