Ciepłe posiłki na zimę

Ciepłe posiłki na zimę

Zima to czas kiedy często chcemy się rozgrzać. Warto więc wykorzystać w diecie posiłki na ciepło!

Jakie produkty jeść zimą

  • płatki i otręby owsiane
  • kasza gryczana i jaglana
  • płatki z amarantusa
  • płatki orkiszowe
  • płatki żytnie
  • płatki jogurtowe (jajko , mąka gryczana , jogurt naturalny)
  • orzechy, nasiona, pestki
  • spirulina (duże ilości wit. B)

Dodawać należy przyprawy rozgrzewające, np. cynamon, imbir, kurkuma.

Warzywa strączkowe dostarczają dużej ilości białka, dlatego warto włączyć je do diety zimowej. Łatwo z nich zrobić zupy, sałatki lub kotleciki wegetariańskie. Zimą w diecie powinny się znaleźć również : por, cebula, czosnek, kiszonki, (burak, ogórek), seler, rzodkiewka, pietruszka, chrzan.

Bardzo ważne zimą są mrożonki – pozwalają na minimalizowanie strat witamin i składników mineralnych zawartych w owocach i warzywach. Są to np. jagody, maliny, borówki, truskawki, fasolka, brukselka, kalafior oraz brokuł.

PAMIĘTAJ: Dieta powinna być dobrze zbilansowana i urozmaicona!

Ważne są wspomniane wcześniej kiszonki. Produkty te powstają w wyniku fermentacji mlekowej w procesie kwaszenia. Regulują one pracę przewodu pokarmowego, zapewniając równowagę w jelitach. Zalicza się do nich m.in. kiszona kapusta, ogórki i buraki.

Zdrowe dania na Boże Narodzenie

Zima to również okres świąteczny. Co jeść na Święta Bożego Narodzenia, aby było smacznie i zdrowo jednocześnie?

1. Sernik

  • 0.5 kg chudego sera
  • 50 g ksylitolu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g mąki gryczanej lub jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jogurt naturalny

Twaróg należy zblendować, zmiksować jajka i dodać ksylitol. Rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni. Dodać olej i i ser do jajek, następnie mąkę jaglaną lub gryczaną oraz dodać jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Całość miksować. Masę należy przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Piec ok. 50-60 min.

2. Sałatka z filetem z ryby

  • filet z dorsza (lub tuńczyk bądź łosoś)
  • ogórek kiszony 100g
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • Sałata lodowa 7 sztuk
  • szczypiorek
  • cebula

Przepis na sos:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy gorczycowej
  • kilka kropli octu jabłkowego

Jajka należy ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Dodać sałatę podzieloną na kawałki, pokroić ogórka i pomidor na kosteczki. Cebulę pokroić w kółeczka i rozdzielić je. Następnie pokroić rybę, dodać szczypiorek oraz polać sosem.

3. Chleb

  • olej kokosowy płynny 6 łyżek
  • miód 1 łyżka
  • płatki owsiane 2 szklanki
  • siemię lniane zmielone 8 łyżek
  • ziarna słonecznika 3 garście
  • zmielone migdały 1 garść
  • pestki dyni 1 garść
  • woda 1 litr
  • odrobinę soli

Wszystkie suche składniki wymieszać. Następnie wymieszać składniki płynne, czyli olej, wodę i miód. Razem wszystko połączyć i poczekać około 1,5 do 2 h, aż składniki się dokładnie wymieszają. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlewamy do foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 1 godz. Chlebek powinien odstać około 8 godz.

Smacznego!