Zima to czas kiedy często chcemy się rozgrzać. Warto więc wykorzystać w diecie posiłki na ciepło!
Dodawać należy przyprawy rozgrzewające, np. cynamon, imbir, kurkuma.
Warzywa strączkowe dostarczają dużej ilości białka, dlatego warto włączyć je do diety zimowej. Łatwo z nich zrobić zupy, sałatki lub kotleciki wegetariańskie. Zimą w diecie powinny się znaleźć również : por, cebula, czosnek, kiszonki, (burak, ogórek), seler, rzodkiewka, pietruszka, chrzan.
Bardzo ważne zimą są mrożonki – pozwalają na minimalizowanie strat witamin i składników mineralnych zawartych w owocach i warzywach. Są to np. jagody, maliny, borówki, truskawki, fasolka, brukselka, kalafior oraz brokuł.
PAMIĘTAJ: Dieta powinna być dobrze zbilansowana i urozmaicona!
Ważne są wspomniane wcześniej kiszonki. Produkty te powstają w wyniku fermentacji mlekowej w procesie kwaszenia. Regulują one pracę przewodu pokarmowego, zapewniając równowagę w jelitach. Zalicza się do nich m.in. kiszona kapusta, ogórki i buraki.
Zima to również okres świąteczny. Co jeść na Święta Bożego Narodzenia, aby było smacznie i zdrowo jednocześnie?
Twaróg należy zblendować, zmiksować jajka i dodać ksylitol. Rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni. Dodać olej i i ser do jajek, następnie mąkę jaglaną lub gryczaną oraz dodać jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Całość miksować. Masę należy przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Piec ok. 50-60 min.
Jajka należy ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Dodać sałatę podzieloną na kawałki, pokroić ogórka i pomidor na kosteczki. Cebulę pokroić w kółeczka i rozdzielić je. Następnie pokroić rybę, dodać szczypiorek oraz polać sosem.
Wszystkie suche składniki wymieszać. Następnie wymieszać składniki płynne, czyli olej, wodę i miód. Razem wszystko połączyć i poczekać około 1,5 do 2 h, aż składniki się dokładnie wymieszają. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlewamy do foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 1 godz. Chlebek powinien odstać około 8 godz.
Smacznego!