BMI

BMI : wskaźnik Body Mass Index – również wskaźnik Queteleta II. Współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała w kg przez kwadrat wysokości w centymetrach. BMI nie może być stosowane u dzieci. BMI został opracowany prawie 200 lat temu przez belgijskiego statystyka Adolfa Queteleta. Definicja BMI to błąd logiczny. Mówi o tym, że BMI pozwala ocenić otłuszczenie ciała, co jest nie adekwatne w ocenie. Quetelet wywnioskował, że osoby z dużą ilością tkanki tłuszczowej mają wysokie BMI, ale nie odwrotnie. Osoby z wysokim BMI nie muszą mieć dużej ilości tkanki tłuszczowej – mogą mieć większą masę mięśniową i kostną. BMI to matematyczna formuła.
BMI a masa kości : stopień mineralizacji i gęstości kości to kolejny parametr, który istotnie wpływa na masę ciała. Inne są parametry dla osób drobno i grubo kostnych, a także dla starszych osób, które często są dotknięte osteoporozą co zmniejsza masę kości. Wraz z wiekiem również maleje masa kości, a rośnie tkanka tłuszczowa.
BMI a masa mięśniowa : mięśnie są gęstsze i cięższe tłuszcz, dlatego kilogram masy mięśniowej zajmuje nawet trzy razy mniejszą objętość niż kilogram tkanki tłuszczowej. Dwie osoby o tej samej masie ciała mogą różnie wyglądać. Nie można klasyfikować tych osób tak samo
BMI =masa ( kg )
( wzrost )2 ( m )
WHR : dużo więcej o zagrożeniu zdrowia mówi wskaźnik WHR ( proporcja obwodu talii do obwodu bioder ) niż BMI. U kobiet częściej występuje otyłość pośladkowoudowa ( tłuszcz zgromadzony pod skórą), a u mężczyzn otyłość brzuszna ( tłuszcz zgromadzony wokół narządów wewnętrznych ). Każdy przypadek należy przeanalizować indywidualnie posługując się kilkoma wskaźnikami

Kobieta =>0,8 otyłość aneroidalna ( jabłko )
<=0,8 otyłość ginoidalna (gruszka )
Mężczyźni => 1 otyłość aneroidalna
<= 1 otyłość ginoidalna
WHR = pas ( cm )
biodra (cm)
HDL cholesterol : lipoproteiny ( związki tłuszczów z białkami ), zawierające więcej białka niż cholesterolu, ale o większej gęstości. Mamy go we krwi mniej niż złego cholesterolu. HDL przenika do ścian tętnic, ale się w nich nie odkłada, działa antagonistycznie do LDL. Zabiera część zalegającego cholesterolu i transportuje z powrotem do wątroby. Tam ponownie łączy się z białkiem tworząc lipoproteiny albo przerabiany jest na kwasy żółciowe i wydalany z organizmu. Cholesterol tej frakcji pełni rolę czyściciela naczyń krwionośnych i obniża stężenie złego cholesterolu we krwi zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia. Osoby, które mają niski poziom HDL, są bardziej zagrożone chorobą niedokrwienną serca, nawet jeżeli cholesterol całkowity jest w normie . „Dobry”cholesterol jest niski u palaczy, wzrasta u osób aktywnych fizycznie.
Cholesterol LDL : nazywany złym cholesterolem to lipoproteiny, które zawierają dużo cholesterolu o małej gęstości w cienkiej białkowej otoczce. Cząsteczki LDL odgrywają główną rolę w rozwoju miażdżycy. Badania wykazały związek między LDL a chorobą niedokrwienną serca. Osoby mające podwyższony poziom LDL są zagrożone miażdżycą, ale w najgorszej sytuacji są osoby, które mają podwyższony poziom LDL oraz całkowity cholesterol. Do laboratorium należy zgłosić się na czczo po minimum ośmiu godzinach przerwy w jedzeniu. Samo wypicie herbaty, czy wody może zafałszować wynik. W dniach poprzedzających badanie należy jeść normalnie tak jak do tej pory, tylko kolacja powinna być lekkostrawna i bezalkoholowa.
Indeks glikemiczny : IG obrazuje jak szybko rośnie stężenie cukru we krwi po posiłku. Im szybciej tym intensywniej magazynujemy tkankę tłuszczową ( glycemic index, IG). Ważny wskaźnik dla osób cierpiących na cukrzycę. Im mniejszy indeks glikemiczny produktu tym lepiej, ponieważ w takim przypadku wchłonięte w trakcie trawienia węglowodany nie powodują skoków w wydzielaniu insuliny. Inaczej w przypadku produktów o wysokim indeksie glikemicznym, po spożyciu których poziom cukru we krwi (glikemia) gwałtownie się podnosi, jednak później również szybko spada. Im większy jest IG, tym więcej insuliny dostaje się do krwi, co zwiększa prawdopodobieństwo przybierania na wadze .
Jak działa kalkulator indeksu glikemicznego :
Wybierz najpierw kategorię (np.; owoce ), a następnie konkretną nazwę (ananas). Zyskasz informację ile wynosi indeks i czy jest wysoki, niski.

Przykład:
Niski indeks : cukinia, ogórek, oliwki, czereśnie, orzechy, migdały.
Średni indeks : brzoskwinie, musztarda, ketchup, spaghetti, na miękko
Wysoki indeks : chleb pszenny, cukier, piwo, chipsy.
Wyznaczenie krzywej cukrowej : w celu zdiagnozowania insulinooporności należy wykonać test tolerancji glukozy tzw. krzywą cukrową i insulinową (OGTT). Test polega na pobraniu krwi sprawdzeniu poziomu glukozy i insuliny na czczo, następnie sprawdza się poziom glukozy i insuliny 60 min i 120 min po wypiciu 75g glukozy czyli po tzw. Obciążeniu glukozą. Podawanie glukozy powoduje przejściowy wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie spadek poniżej normy i powolne wyrównywanie.
podanie glukozy t = 0 min
szczytowy poziom t = 30 min
spadek poniżej normy t = 2 godz.
Trzy dni przed wykonaniem badań nie należy stosować żadnych diet niskokalorycznych, nisko węglowodanowych. Należy stosować dietę węglowodanową , ale nie pączki i ciastka, tylko warzywa, arbuz, ogórek, pomidor. Przez trzy dni przed badaniem nie należy pić alkoholu, palić papierosów, pić kawy, herbaty, zażywać leków.